Publicat el 05/10/2023

La Comunitat de Madrid finança el projecte pilot d'innovació social IA+IGUAL amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern i la Unió Europea

ia+igual

La Comunitat de Madrid, a través de la Conselleria de Família, Joventut i Assumptes Socials, i amb fons procedents de la Unió Europea en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, ha resolt concedir una subvenció per valor de 999.370,91 € al projecte pilot dinnovació social IA+IGUAL desenvolupat per CVA, IN2 i ORH. El projecte té com a objectiu analitzar i verificar els algorismes d'Intel·ligència Artificial (IA) al sector dels Recursos Humans. Llançat, oficialment, en 1 de juliol del 2023, el seu període d'execució es prolongarà durant dos anys, fins al juny del 2025.


El projecte IA+IGUAL es desenvoluparà en línia amb la proposta de regulació sobre IA que ha presentat la Comissió Europea i a la qual s'han d'adaptar els països membres en un termini de dos anys. En aquesta línia, el projecte IA+IGUAL pretén establir unes bases per al futur desenvolupament d'IA en els processos de gestió del talent per evitar que els seus algoritmes reflecteixin estereotips socials i condueixin a una presa de decisions injusta i discriminatòria.


El projecte IA+IGUAL compta amb un Consell Assessor integrat per professionals de trajectòria reconeguda en diferents àrees de coneixement: formació, jurisprudència, ètica i filosofia, llenguatge computacional, gestió de la diversitat, polítiques d'ocupació, noves tecnologies; la col·laboració científica de la Universitat Politècnica de Madrid i un grup d'empreses que utilitzen o desenvolupen eines de recursos humans suportades a IA. A més, té caràcter escalable i l'objectiu de convertir-se en el punt de partida per a un model algorítmic ètic i altament eficient al camp de la IA aplicada a RRHH.


Per tot això, IA+IGUAL té un fort caràcter empíric que estudia, mitjançant un sistema de verificació de biaixos algorítmics, casos reals a entitats que ja estan emprant IA en els seus processos de contractació. El pla d'acció estarà vertebrat per un itinerari de formació, un espai de divulgació i sensibilització i el desenvolupament d'un segell de qualitat que contribueixi a generar una IA més igualitària dins de l'ecosistema empresarial de la Comunitat de Madrid.


En un context en què la IA és una realitat implantada en tots els sectors de la societat, resulta de vital importància detectar i analitzar els possibles riscos que en pot comportar l'ús. Un d'aquests àmbits en què la seva presència ha crescut de manera exponencial és el dels recursos humans, ja que s'empra tant en els processos de reclutament i selecció, tasques administratives o control presencial com en la salut laboral i les condicions salarials. Els biaixos que es desencadenen a la programació d'aquesta IA són invisibles, mentre que els seus efectes en les persones són evidents. Cal, per tant, analitzar els models d'aprenentatge dels algorismes d'IA aplicats al mercat laboral.

Per a més informació:
Felix Villar
IN2 & IA+IGUAL

felix.villar@in2.es

Formulari de contacte

Tens algún dubte o vols preguntar-nos quelcom?

Endavant!
Accepto el tractament de les teves dades personals
Accepta el tractament de dades personals abans d'enviar.
Carregant...