Publicat el 14/03/2024

La Identitat Digital Europea: Seguretat i Credencials Verificables

  • #Tecnologia

En l'apassionant era digital que estem vivint, gran part de les nostres activitats quotidianes es fan en línia, des de veure una sèrie en streaming fins a fer la compra de la setmana online. Quan volem realitzar aquest tipus d’activitats per primera vegada, habitualment l’app o web que estem utilitzant, sol·licita a l’usuari que creï una nova identitat digital o s’identifiqui mitjançant grans plataformes. En aquest procés estem atorgant l’accés a aquestes dades, les deixem en mans de l’organització en qüestió i perdem el control sobre elles. Així doncs, en aquest context apareix la necessitat d’una identitat digital europea que no només permeti a l’usuari empoderar-se de la seva identitat, sinó que també, ho pugui fer d’una manera segura.

 

L’usuari com a posseïdor de la seva identitat digital europea

La identitat digital europea sorgeix amb la intenció de què l'usuari sigui el posseïdor de les seves pròpies dades. D’aquesta manera, com a portador i propietari de la informació, pot decidir fàcilment quins atributs en específic vol compartir i amb qui.

Per tant, si per accedir a un recurs educatiu l’usuari hagués d’acreditar la seva titulació acadèmica, podria decidir donar accés únicament a aquesta credencial, sense necessitat de compartir tota la seva identitat digital.

Parlem d’una identitat digital europea segura, no només pel control de la seva difusió, sinó que també perquè aquesta es gestiona des d'un wallet al mòbil personal. A través del qual l'usuari pot administrar les diverses credencials verificables i tal com comentat anteriorment, compartir-les de manera segura i controlada.

Però, què són aquestes credencials verificables?

 

Credencials Verificables: potenciant la seguretat de la identitat digital europea

Les credencials verificables són dades digitals, en formats estandaritzats, que permeten a les persones demostrar aspectes específics de la seva identitat, tot sent emeses i verificades per organismes competents. 

Un punt clau d’aquestes credencials és que tenen una verificació darrere assegurant que aquestes dades són vertaderes. Així doncs, estan recolzades per llistes de confiança, implementades amb tecnologies com la criptografia i els sistemes de registre d'informació distribuïts, com el Blockchain o els sistemes peer-to-peer, garantint així la seva veracitat i seguretat.

Les credencials verificables suposen un canvi important en la forma de relacionar-nos amb el món digital. La seva capacitat de proporcionar seguretat, portabilitat i transparència les converteix en un element essencial per construir identitats digitals sòlides i segures, en un panorama on la seguretat és tan important.

A IN2 estem especialitzats en aquest àmbit i ens comprometem a continuar innovant en els usos de les credencials verificables, per tal de garantir la seguretat i la confiabilitat dins el món digital. Sempre apostant pel desenvolupament d’una identitat digital europea segura. Si vols saber com s’apliquen la identitat digital i les credencials verificables en el teu sector, posa’t en contacte amb nosaltres!

Formulari de contacte

Tens algún dubte o vols preguntar-nos quelcom?

Endavant!
Accepto el tractament de les teves dades personals
Accepta el tractament de dades personals abans d'enviar.
Carregant...