Publicat el 09/11/2023

IN2 impulsa IA+Igual, un projecte pioner que promou l’ús confiable de la IA aplicada al mercat laboral

Barcelona, 8 de novembre de 2023. 

El Projecte IA+Igual és una iniciativa innovadora de CVAIN2 i ORH que neix amb l’objectiu d’analitzar i verificar els algoritmes d’Intel·ligència Artificial aplicats en l’àmbit de Recursos Humans. Identificar els biaixos inconscients en la programació és el primer pas per impulsar una IA més ètica i igualitària dins de l’ecosistema empresarial.  

En aquest projecte de dos anys de durada -fins el juny de 2025-, CVA aporta l’experiència en comunicació estratègica i campanyes de sensibilització; IN2 és el soci tecnològic responsable de la verificació dels algoritmes; i ORHassumeix un altre dels grans reptes del projecte, la formació. Félix Villar, d’IN2, explica: “Utilitzem el model Éticas, aplicable en auditories d’algoritmes de productes i serveis en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial. L’avantatge d’utilitzar el sistema de verificació a través de l’anàlisi de casos reals d’empreses és que ens permeti crear un model algorítmic ètic i altament eficient en el camp de la IA aplicada a RR.HH”. 

El projecte culminarà amb l’elaboració d’un Llibre Blanc amb recomanacions per un model de certificació, i la proposta d’un segell de qualitat específic per l’àmbit laboral. “Amb aquest innovador projecte, com menciona Rafael Paulet, president d’IN2, posem la tecnologia al servei de les persones, específicament fomentant una IA ètica que no exclogui als col·lectius més vulnerables en l’entorn empresarial.”

Per l’elaboració del Llibre Blanc, els tres socis de la xarxa col·laborativa, finançada a través de la Comunidad de Madrid amb Fons Next Generation, compten amb un Consell Assessor multidisciplinari integrat per professionals de reconeguda trajectòria professional, entre els que figuren tres que impulsen el projecte des de Catalunya: la sociòloga Nataly Buslón -experta en Intel·ligència Artificial i Igualtat-, la consultora de formació Olga Herrero -experta en gamificació-, a més de l’enginyer informàtic Félix Villar -expert en certificació i transformació digital d’IN2.

 

Per una digitalització ètica

Aquest projecte té una clara vessant ètica: es basa en les recomanacions de la Comissió Europea i la UNESCO sobre l’Ètica en l’ús de la IA i contribuirà a la consecució de quatre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (Igualtat de gènere, Treball decent i creixement econòmic i Aliances estratègiques per la consecució d’objectius). 

En un entorn de canvi disruptiu, tant els cursos com les campanyes de sensibilització que promourà IA+Igual giraran al voltant de temes clau que contribueixin a crear una digitalització sostenible, com un entorn laboral divers i sense biaixos que faciliti la feina a tots els col·lectius, en especial als més vulnerables; l’avenç de la regulació; polítiques de protecció de dades per empreses i usuaris, etc.

 

Sobre el Projecte. 

IA+Igual és un projecte cofinançat per la Dirección General de Evaluación, Calidad e Innovación, de la Consejería de Familia, Juventud y Política Social de la Comunidad de Madrid, a través del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la Unió Europea. Es tracta d’un projecte pilot, innovador en matèria d’Assumptes Socials, que el desenvolupen les empreses CVAIN2 i ORH amb l’objectiu fonamental d’analitzar i verificar els algoritmes d’Intel·ligència Artificial aplicats en l’àmbit de Recursos Humans per identificar els biaixos en la seva programació i impulsar una IA més ètica i igualitària dins de l’ecosistema empresarial.

 

Per a més informació:

Felix Villar

felix.villar@in2.es

Formulari de contacte

Tens algún dubte o vols preguntar-nos quelcom?

Endavant!
Accepto el tractament de les teves dades personals
Accepta el tractament de dades personals abans d'enviar.
Carregant...